Blog

Susam Sokağı’nda Otizm

Susam Sokağı’nda Otizm

Susam Sokağı’nın yapımcıları, toplumda otizm hakkında farkındalığı arttırmak amacıyla, otizm tanısı almış yeni bir karakter yarattılar! Susam Sokağı’nın en yeni kukla karakteri Julia, turuncu saçlı, iri yeşil gözleri olan sevimli bir kız. Julia karakterini diğer Susam Sokağı kuklalarında ayıran en önemli özelliği ise, otizm tanısı almış bir çocuk olması.  Sorulan sorulara bazen biraz daha geç yanıt veriyor!

Susam Sokağı’nın yapımcıları, toplumda otizm hakkında farkındalığı arttırmak amacıyla, otizm tanısı almış yeni bir karakter yarattılar! Susam Sokağı’nın en yeni kukla karakteri Julia, turuncu saçlı, iri yeşil gözleri olan sevimli bir kız. Julia karakterini diğer Susam Sokağı kuklalarında ayıran en önemli özelliği ise, otizm tanısı almış bir çocuk olması.

Susam Sokağı’nın yapımcıları, Amerika’da her 68 çocuktan 1 tanesini etkileyen otizm hakkında toplumdaki farkındalığı arttırmak amacıyla, Susam Sokağı karakterlerine Julia adında bir kız çocuk karakteri eklediler. Otizm aslında erkek çocuklar arasında daha yaygın bir durum. 42 erkek çocuktan 1 tanesinde otizm görülürken, 189 kız çocuğundan 1 tanesinde otizm görülmektedir. Bu durum, toplumda, otizmin yalnızca erkek çocuklarda görüldüğü algısını da doğuruyor. Susam Sokağı’nın yönetim kurulu başkan yardımcılarından Sherrie Westin, otizm tanısı almış bu kukla karakterinin bir kız çocuğu olmasına bu nedenle karar verdiklerini dile getiriyor.

Susam Sokağı Workshop çatısı altında yakın zamanda başlatılan “Susam Sokağı ve Otizm: Tüm Çocuklarda Harika Olanı Keşfedin” adlı otizm insiyatifi çerçevesinde, programın web sitesinde otizm konulu videolar da hazırlanmış. Web sitesinde ayrıca, Susam Sokağı karakterlerinden oluşan rutin kartlarla, otizm tanısı almış çocuklara temel becerilerin öğretilmesi de kolaylaştırılmaya çalışılmış.

Susam Sokağı yapımcılarının tek amacı, toplumda yalnızca yetişkinler arasında bir farkındalık yaratmak değil. Julia karakteri aracılıyla, çocukların da otizm tanısı almış kendi akranlarına olan bakış açılarını değiştirmek gibi bir amaç da belirlenmiş. Sherrie Westin şöyle diyor:

“Eğer beş yaşındaysanız ve karşısınızdaki diğer çocuk sizinle göz teması kurmuyorsa, bu çocuğun sizinle oyun oynamak istemediğiniz düşünürsünüz. Fakat bu doğru değildir. Biz, yetişkinler arasında olduğu gibi çocuklar arasında da bir farkındalık ve empati yaratmak amacındayız.”

Julia karakteri şimdilik Susam Sokağı’nın televizyonda yayınlanan bölümlerinde görünmeyecek. İlk olarak, programın web sitesinde online yayınlanacak olan ve otizm tanısı almış bireylere gündelik etkinliklerinde yardımcı olmak için tasarlanmış kılavuz malzemelerde görülecek.

Susam Sokağı yapımcılarının bu insiyatifinin, otizme ilişkin toplumdaki farkındalığı arttıracak olması sevindirici bir durum. Yapımcılar, şimdilik yalnızca online platformda görünür olan Julia karakterinin, otizm alanındaki uzmanların süreç içinde vercekleri geribildirimler ışığında geliştirildikten sonra televizyonda görünür olacağını belirtiyor.

(Haber, The New York Times gazetesi ve The Wired dergisinden derlenmiştir.)